Molta fressa i poca endreça

El Model Turístic Municipal

En el model turístic municipal de "molta fressa i poca endreça" (o del desgavell) es creu que fent concerts i passa-carrers sorollosos els turistes venen i el comerç fa més negoci. Això, funciona a vegades per fer la competència d'un comerç a l'altre intra-municipi, és a dir, dins el mateix municipi. O a vegades, entre municipis. Però és molt relatiu i té efectes colaterals enmascarats.

El que s'aconsegueix segur, és que, quan es fan concerts i passa-carrers sorollosos, aquells turistes potencials compradors que estaven passejant, es distreguin i se'n vagin cap a la platja (o el lloc on ho facin) a veure què passa i potser s'hi quedin i no tornin a passar pels comerços. O tornin a passar amb menys temps més tard. Si passen més ràpid i amb menys temps, aleshores, segur que gastaran menys.

Molt clar i entenedor hauria de ser per hom, independentment de la crisi, que, aquell qui menja o beu en una parada al concert de la platja aquells diners no se'ls gastarà en els bars o restaurants del poble. És evident. I li restaran menys diners a la cartera. Aleshores es pot veure passar més gent i que aquesta gasti menys en beure i menjar. Aleshores, els restauradors es queixaran de que els turistes no tenen diners. Això acaba sent un mal negoci per bars i restaurants que paguen impostos a l'Ajuntament. Ja que és produeix la competència deslleial. No hauria de ser pròpia aquesta venda d'un municipi turístic que recolzi i ajudi els negocis dels "locals". No s'ha de municipalitzar el negoci de restauració. Això demostra el que venim dient aqui de que és una façana el discurs de que recolzen o miren pels vilatans.

Quina necessitat hi ha per Sant Joan de portar 3 conjunts musicals? Per què tocar música tant fort fins passades les desfasades 3 o 4 h de la matinada? Què no es tracta també del mateix model turístic de "molta fressa i poca endreça"? I també d'un turisme no sostenible (de batibull) que no aporta res. Es pot observar la gent baixant dels cotxes amb bosses de menjar i begudes que han comprat d'allà on venen i no es gasten, alguns, ni cinc aquí. Molts! Molts cotxes sí. Rebombori. Molta gent. Sí. I com queda la platja? Quan costa la neteja després d'una matinada així? Quin desbaratament!  Quins són els guanys per l'Ajuntament (o més ben dit quines són les despeses)? Amb aquestes despeses o pèrdues innecessàries n'hi hauria per baixar els impostos als vilatans. No és sostenible. Oh,... i la gent que no pot descansar pel soroll dels concerts? Creieu que un altre any tornaran si no se'ls deixa descansar? Particularment, prefereixo facin un concert fins a la 1 h de la matinada, que ens cobrint menys impostos, i d'aquest calés estalviats la festa se la munta cadascú amb el que vol i quan vol. 

Els turistes que nosaltres volem o necessitem venen al cap i a la fi per uns 5 "grans motius" generals:

1. Perquè fan vacances d'estiu.

2. Per ser cap de setmana i/o festa.

3. Per la calor, l'estiu, el bon temps convida a sortir i passejar i a fer activitats de lleure.

4. Per descansar i distreure's del treball, de la ciutat, etc.

5. Per la platja i per ser un lloc bonic i segur.

Aquests són els "grans motius" de la gran majoria de turistes, després, en minoria a aquells grans motius hi ha altres tipus de turistes que venen com els que van a fer la revetlla de St. Joan (inclós en els anteriors grans motius, p. ex. núm. 2 i 4). Pel que fa a altres subtipus de motius o de turisme com el submarinisme (inclós en el 3), molts dels que venen de vacances i a la platja, molts d'aquests, s'acaben apuntant a fer submarinisme com una activitat que ofereix l'indret. I qui diu això, el mateix per les altres activitats de lleure que es fan i per altres que no es fan ni es potencien. Si hom oferís fer submarinisme fora dels "grans motius" esmentats ni de franc no vindria quasi ningú (veure un dimecres de Gener fora de temporada d'estiu, amb fred, època de treball...).

Així el model municipal de turisme de "molta fressa per no res" (de desori organitzat) és molt relatiu i poc vàlid, molt "barroer" i vàlid més aviat per a gent arcaica i primitiva. És més, en ocasions va contra el propi negoci dels vilatans. I té importants efectes rebot molt indesitjables com ara que turistes amb més poder adquisitiu se'n vagin i marxin a altres llocs on els seus sentits no són tant bombardejats contra la seva voluntat. No volen trobar la massificació i problemes derivats d'aquella que ja tenen a la ciutat d'on venen. Forces turistes marxen per massa soroll, de la zona, pels veïns escandalosos, lladrucs provinents de gossos de l'altre veí... O sigui que hi ha gent que marxa pel model turístic municipal de "molta fressa i poca endreça". Aleshores ens preguntem, quina eficàcia i eficiència i quins guanys i despeses aporta seguir aplicant aquest model? Fins i tot un infant pensem ho podria copsar.

Creiem que actuar així "no té ni suc ni bruc". És més, aquest "fer veure", "aparentar" o "fardar" que autoritats o governants (de forma grollera i típic de gent quica) utilitzen per fer-nos creure que "fan molt pel poble, pel negoci dels vilatans, pel turisme"..."que ha de ser vistosa la seva actuació turística, vinga grans concerts, vinga xafarranxo, ...que ells sí que en saben i són els millors, i que sense la seva contribució no seria possible la prosperitat econòmica". Aquesta "inflor" (vanaglòria) situacional és per mantenir els comerciants contents i els seus vots assegurats.... quan en la pura realitat es fan despeses desmesurades i es perd en altres tipus de persones i turistes .

Què no és del model de "molta fressa i poca endreça" el que passa en les voreres del carrer del Port, de la Platja i Víctor Concas? Ens fan creure explícita o implícitament que si no fan l'enrenou (fanfàrria pròpia d'actuacions saberudes i vanitoses) de deixar les voreres pels camions i les deixalles no hi haurà negoci. Implícitament als comerciants els hi mancarà la matèria prima que porten els camioners i així cal sacrificar voreres "en nom de"l turisme i el negoci (molta fressa), menystenint que a les voreres hi puguin passejar els vianants i discapacitats i amb seguretat, fet il.legítim, obligant-los a no seguir en la mateixa vorera (itinerari de vianants) i fent-los creuar la calçada amb el conseqüent perill fins a l'altra vorera, i a trobar-se en mig camions, cotxes, contenidors de deixalles, etc... una mobilitat tipus "laberint" que a la fi porta a que persones que hi passejarien, amb minusvalidesa o més poder adquisitiu que exigeixen més qualitat i menys complicacions, deixin de venir a un poble que no està pensat per a tots (poca endreça)... I mentre les autoritats polítiques se'n vanaglorien de dir "Aquí... Som Tots". Doncs NO som tots. Perquè en el cas dels minusvàlids són menystinguts, discriminats i despreciats (clica aquí). Creieu que tindran moltes ganes de tornar aquests turistes en un poble no pensat per tots, no pensats per ells, pensat només per uns.

Així doncs, el que sembla molt d'enrenou per 1 mes i mig de temporada turística forta, aquest "molt soroll" provoca la "poca endreça" o pèrdua d'uns turistes. 

I a més, tot l'any els vianants al carrer del Port amb les voreres sense vora ("bordillo") ni "pilones". 

Necessitem una Vila de vianants. 

Abans i primer que no pas de bicis i gossos. 

Les persones primer, els viatgers sostenibles.

Els governants fan veure amb aquestes "posades en escena" que són molt "competents", "que sí que fan molt pel poble" actuant congruentment la supèrbia o superioritat i "mando" per tal que amb la seva actuació de fanfàrria guanyar o mantenir votants i confirmadors. Quan en realitat menystenen a uns altres. I contra les ordenances i les lleis, fet totalment il.legítim i impropi, demostrant amb prepotència que són únics i millors, que estan "il.luminats" en nom del negoci i el turisme, i que estan pel cim de tot. A més es pensen solventar un problema (que potser no caldria tanta fanfàrria) i en creen uns altres de nous.

S'ha provat un estiu de no fer res d'animació? Creieu que no vindrà ningú? Segur? Doncs, al menys no marxarà ningú pel soroll i el xivarri.

Què no es poden orientar cap a mar els escenaris dels concerts o ubicar-los lluny (més endins de la platja, a l'alçada de l'antic Hotel Miramar o al Molinet si cal) per mantenir i guanyar-nos tots els tipus de turistes. Així cada tipus de turista té el seu espai o territori sense ser interferit o menyspreat en el seu fruir i lleure.

Què no poden els governants fer les actuacions dins l'espai (i que en dóna molt) que limita la llei?

Què no poden els camioners venir amb més temps (slow life in slow city) i utilitzar més els carretons o carros? Què no pot el servei de neteja municipal utilitzar un altre tipus alternatiu de recollida d'escombraries i deixar les voreres en pau? Què no es pot tenir un poble més bonic? Què és estètic i maco, a part de no ser pràctic ni segur, tenir les voreres ocupades? 

        Tots som Vianants                                                                                                                                                                                                                                                            Voreres Lliures